Hög vattenförbrukning i Sollentuna

Publicerad:

Det går åt mycket vatten i norra Storstockholm just nu. SEOM och Norrvatten går nu ut med en vädjan till privatpersoner och verksamheter om att spara på kranvattnet. Det är viktigt för att vattenverket ska hinna med att producera vatten.

När det är varmt och torrt ute ökar vattenförbrukningen mycket. Just nu är läget i produktionen av dricksvatten ansträngt. Samtidigt ser det varma vädret ser ut att hålla i sig även den närmaste tiden. Nu uppmanas Sollentunaborna och invånarna i 13 andra Norrortskommuner att undvika all onödig vattenförbrukning.

– Dricksvattnet är i första hand till för matlagning, dryck och hygien. Det är ett livsmedel och inte en obegränsad resurs. Det är alltid viktigt att använda vattnet klokt, men när läget är såhär kritiskt måste vi alla tänka ännu mer på att spara på vatten, säger Åsa Snith, affärsområdeschef för Vatten och Avfallpå SEOM.

Vattenverket nära maxkapacitet

Sollentunabornas dricksvatten produceras av Norrvatten. Även om tillgång på vatten i Mälaren är god kan vattenverket bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Varma sommardagar när många fyller poolen, använder vattenspridare eller vattnar trädgården kan vattenförbrukningen öka med över 30 procent. Då hamnar vattenverket nära sin maxkapacitet. Under värmeböljan 2018 var läget kritiskt i många håll på landet, och det var nära att vattnet inte räckte till.

– Om vattenverket inte hinner producera tillräckligt med vatten kan vissa hushåll få sämre tryck i ledningar, i och värsta fall uteblivet vatten. Det är förstås inte heller bra med små marginaler om det skulle inträffa en större vattenläcka, menar Åsa Snith.

Mycket går att spara in på

Det finns en hel del knep för att spara vatten i vardagen. Om en familj på fyra personer till exempel stänger av kranen medan de borstar tänderna kan de spara hela 100 liter vatten på en dag.
– Ta korta duschar istället för bad och stäng gärna av vattnet medan du tvålar in dig. Ett tips är ställa in en karaff med vatten i kylskåpet så att du inte måste spola länge innan du får kallt vatten. Om du måste vattna i trädgården så är det bättre att göra det på morgonen eller sent på kvällen. Annars dunstar vattnet ändå bara bort. Ett annat tips är att samla regnvatten för att bevattna trädgården med, säger Åsa Snith.

Fler vattensparartips

Här kan du läsa våra vattensparartips för vardagen.

Här kan du läsa tips hur på du kan spara vatten i trädgården.